Паста с домашен доматен сос и спаначено песто с кашу

Домашният доматен сос е най-хубавото нещо, което можем да си направим за пастата. Имаме нужда от малко, но хубави продукти и до половин час къкрене на котлона, за да стане достатъчно гъсто и ароматно. За да го направя приятно сладникаво и да неутрализирам киселата нотка на доматите, вместо захар, добавям сладки моркови, настъргани на ситно ренде. Разкош! 👌

Открих обаче още нещо, което може да направи пастата още по-вкусна: комбинацията от доматен сос и свежо зелено песто. Класиката е пестото да се приготвя с босилек, но на мен ми идва твърде интензивен вкусът, а за децата предпочитам да го правя със спанак. Вместо скъпите кедрови ядки добавям кашу, което е една идея по-изгодно. Комбинацията е умопомрачителна! Гладък приятно сладък доматен сос, свежо зелено песто и хрупкаво кашу. И в основата на всичко това са доматите и хубавият зехтин.

В кухненския ми шкаф винаги има консервирани домати. В края на есента имахме много домашни буркани от село, но тъй като доматеният сос отива на всичко, бързо свършиха. От зимата започнах да си поръчвам пасирани био домати (пасата) от Био магазин ЗЕЛЕН, на немската марка Green – Bio Tropic. Спомням си първия път, когато видях Джейми Оливър да готви италианска храна, отваряйки стъклено шише с пасата и изливайки гладък доматен сос в тенджерата, си казах, че това е гениално и всички домати трябва да са консервирани така. Определено е изключително лесно, не се налага да пасирам соса, за да стане гладък, така че когато нямаме под ръка хубави сезонни домати за пресен доматен сос, препоръчвам пасата. В шишето има само пасирани био домати, нищо повече.

Необходими продукти за спаначеното песто:
80 г пресен спанак
80 г сурово кашу, предварително накиснато за 1-2 часа
2 скилидки чесън
3 с.л. био зехтин екстра върджин Green – Bio Tropic
1 с.л. лимонов сок
Сол на вкус

Необходими продукти за доматения сос:
700 мл био домати пасирани Green – Bio Tropic
100 мл вода
1 малка глава лук, накълцана на ситно
3 скилидки чесън, накълцан на ситно
1 голям или два малки моркова, настъргани на ситно ренде
½ ч.л. сушен риган

За поръсване по желание сурово кашу, запечено за кратко на сух тиган

Паста по избор (аз използвах талиатели)

За да направя спаначеното песто, просто смилам всички съставки в чопър, докато получа гъста смес.

Пресипвам я в стъклено бурканче и консумираме до 3-4 дни, съхранявайки пестото в хладилника.

За да приготвя доматения сос, задушавам лука в олиото, докато омекне.

Добавям чесъна и готвя за 1 минута, след което добавям доматите, водата, морковите и ригана.

Когато заври, добавям и сол на вкус и оставям да се готви на умерен огън за около 20-25 минути, докато сосът се сгъсти.

Сварявам пастата според указанията на опаковката.

В дълбока чиния сипвам от доматения сос, така че да покрие хубаво дъното, поставям пастата и отгоре добавям от пестото.

Поръсвам със запеченото на сух тиган кашу и добавям цели листенца спанак по желание (големият ми син Алекс ги обожава, докато Тервел ги маха).

Когато разбъркате пастата с доматения сос и пестото, се получава страхотна феерия от вкусове, аромати, текстури, истински фестивал за сетивата.

Рецептата е приготвена и споделена в партньорство с Био магазин ЗЕЛЕН 💚

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.