Домашни веган пшеничени тортили

У дома обичаме да хапваме тортили с различни плънки, затова реших да се науча да ги приготвям сама. Оказа се доста лесно, стига да намериш хубаво фино брашно за целта. Самото съхранение на тортилите също е лесно, завивам ги в леко влажна кърпа и издържат до два дни, т.е. мога да ги изпека от предния ден и да ги хапваме с ароматни и хрупкави вкусотии на следващия.

Децата ги харесват с кашкавал, лютеничка, краставички и червени чушки, докато аз предпочитам веган вариантите и ги хапвам с хумус, авокадо и всякакви свежи зеленчуци.

Тези плоски и тънки питки, които се ползват за увиване на различни месни и зеленчукови плънки, произлизат от мексиканската кухня и в началото са се правели от царевично брашно, но европейците донасят пшеницата на американския континент и започват да ги месят и с пшеничено брашно. Аз пробвах и варианти с лимец и пълнозърнесто брашно, но да си призная, колкото и да ги предпочитам пред бялото брашно, то си остава най-добрият вариант според мен, ако искате наистина тънки, меки и крехки питки.

По принцип може да се използва всякаква мазнина за замесване на тестото, традиционно се използва животинска мас или растително олио. Аз реших да пробвам с кокосово масло и се получи доста добре.

Необходими продукти:
370 г био бяло брашно, (аз ползвам пшенично тип 550 на Green)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
70 г меко кокосово масло на стайна температура (аз ползвам на Dragon Superfoods)
165 мл топла вода

Идеи за гарниране:
Домашен хумус
Моркови, нарязани на тънки пръчици
Червени чушки, нарязани на тънки пръчици
Листа маруля, нарязани на тънко
Листенца бейби спанак
Авокадо, нарязано на тънко
Царевица на зрънца
Био Кетчуп детски на Dennree

В купа смесвам брашното, солта и бакпулвера.

Добавям кокосовото масло, като го втривам с ръце в брашното. Получават се мазни трохи.

Накрая изливам водата и замесвам върху набрашнения плот еластично тесто. Тук се налага малко по-дълго месене, минимум 5-6 минутки, докато брашното стане еластично и спре да лепне. Колкото и да ви лепне, не добавяйте повече брашно. Така тестото ще стане твърде сухо и жилаво.

С месенето тестото ще става все по-еластично и ще спре да лепне, защото движенията активират глутена. Просто имайте търпение и не спирайте да месите.

Поставям тестото в купа, покривам я с кърпа и го оставям да си почине за 20-30 минути. Не чакам да втасва, просто да се отпусне.

Загрявам тиган с незалепващо покритие на умерен котлон.

Разрязвам тестото на 8 равни части и ги оформям на топки.

Набрашнявам леко плота и разточвам една по една топките. Трябва да стане тънко тесто, но не твърде тънко, за да не се счупи при сгъването. Ориентирайте се според диаметъра на тигана, който ползвате.

Пека всяка тортила за не повече от 1 минута от всяка страна.

Изпечената тортила поставям върху навлажнена кърпа и я покривам с друга влажна кърпа. Така подреждам всички тортили, една върху друга, като между тях има влажна кърпа, която да ги запази меки, докато дойде време за консумация.

Ако ги консумираме на следващия ден, ги прибирам в кутията за хляб, така както са покрити с кърпите. Издържат до два дни, след което стават твърди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.