Печена тиква хаселбак с дафинов лист и орехи

Ако сте приготвяли или хапвали картофи хаселбак, името няма да ви е непознато. Накратко това са картофи, които са нарязани като хармоника и изпечени до хрупкавост. Измислени са в Швеция и смятам, че това е чудесен начин за печене не само на картофи, но и на други продукти, като тиква например.

Тук идеята е да нарежем тиквата на половинка през средата, да я обелим и разрежем така, че да направим джобджета, в които да пъхнем ароматни подправки. Печем първо под фолио, докато омекне, след което откриваме и печем заедно с ядки, докато краищата леко загорят. Чудесна идея за празнична гарнитура с вкусен и полезен сезонен продукт. Изисква само няколко продукта, които се намират в почти всяка кухня през този сезон: тиква, дафинов лист и орехи.

Ако готвите само за 3-4 души, ще ви стигне една половинка от средна тиква цигулка. Ако готвите за повече хора, използвайте цялата тиква, като отново я разрежете на половинки, за да се изпече по-бързо.

Необходими продукти:

1 тиква цигулка, нарязана на половина през средата, обелена, семките почистени

8 дафинови листа

1 шепа накълцани орехи

4 с.л. олио

сол и черен пипер на вкус

🔥🔥🔥

Загряваме фурната на 200 градуса.

Разрязваме тиквата така, че да получим тънки джобджета, в които поставяме по един дафинов лист (по един лист през 2-3 прореза).

Овалваме тиквата в олио, поръсваме със сол и поставяме в тавата с прорезите нагоре.

Покриваме с фолио и печем в загрятата фурна за 40-50 минути или докато тиквата омекне.

Махаме фолиото и поръсваме с накълцаните орехи и прясно смления черен пипер.

Печем за още 10-тина минутки или докато краищата леко се запекат, а орехите разнесат аромата си из кухнята.

Тиквата става мека и сочна, ароматна, орехите се карамелизират приятно, а дафиновия лист придава чудесен аромат. Сложете толкова сол, че да балансирате сладкия вкус.

One thought on “Печена тиква хаселбак с дафинов лист и орехи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.