Домашни постни бейгъли с брашно от лимец

Тези хрупкави отвън и мекички отвътре хлебчета, произхождащи от еврейската кухня, са чудесна идея за закуска. По принцип се приготвят с бяло брашно и мая, но с брашно от лимец се получават много по-ароматни и хранителни.

Не се приготвят бързо, но са лесни, а резултатът си заслужава отделеното време. У дома обичаме да ги хапваме с крема сирене, което си е класика. Любимото ми е деликатесът от заквасено кашу на Delishu. Освен това са вкусни с бъркани яйца (Тео така ги обича най-много), а Алекс ги предпочита с краставики и листенца спанак. Аз пък харесвам комбинацията от запечени на тиган гъбки и Delishu със сушени домати и риган.

Самите бейгъли имат леко хрупкава коричка, но отвътре остават меки. Могат да се поръсват с всякакви семена или сол на кристали. Комбинацията от мазното сирене и свежите зеленчуци е чудесна. Можете да експериментирате с всякакви сосове, сирена, зеленчуци, каквото ви душа иска.

Необходими продукти:
250 мл топла вода
7 г суха мая
2 с.л. захар
350 г брашно от лимец (+ още малко за месене)
сол на вкус
2 с.л. ядково мляко за намазване на бейгълите (може да ползвате и краве мляко)
Семена за поръсване по желание

За гарниране:
Натурално или овкусено със сушен домат и риган Delishu
Краставици, нарязани на тънки кръгчета
Чери домати
Бейби спанак
Печурки, нарязани на филийки и изпечени на тиган
Моркови, нарязани с белачка на тънки ивици

Смесвам топлата вода, маята и захарта. Разбърквам и оставям да шупне за 5-6 минути.

Смесвам брашното и солта в купа. Оформям кладенче по средата и изливам сместа с маята.

Започвам да бъркам първо с вилица, а когато започне да се оформя стегнато тесто, меся на ръка.

Меся тестото около 10 минути върху набрашнен плот. Трябва хубаво да активирам глутена, тъй като брашното от лимец няма толкова глутен, колкото бялото брашно. Докато меся, си добавям по малко брашно, за да не ми лепне тестото върху плота.

Имайте предвид, че различните марки брашно може да се различават помежду си, и от една марка да ползвате повече или по-малко в сравнение с моите мерки (аз ползвам брашно от лимец на БиоКласа). Добавяйте по малко брашно, ако имате нужда, важното е тестото да не лепне по ръцете или плота.

Когато тестото е еластично и вече не лепне, го поставям в набрашнена купа, покривам го с кърпа и го оставям да втаса за 1 час.

Загрявам фурната на 220 градуса.

Междувременно загрявам вода в голяма тенджера на котлона.

Изваждам тестото на плота и леко го премесвам, като просто сгъвам краищата 2-3 пъти, за да изкарам малко от въздуха и да ми е лесно да работя с него.

Нарязвам го на 6 равни по големина части и ги оформям на топка.

Подреждам ги в покрита със силиконова подложка за печене тава. С набрашнен показалец правя дупка в средата на всяка топка.

Покривам ги с кърпа и оставям да втасат за 10-тина минути, докато водата в тенджерата започне да кипи.

Взимам по един бейгъл, дооформям леко с пръст дупката в средата, ако се е затворила от втасването и го пускам в тенджерата.

Когато изплува на повърхността (става почти веднага), го варя за 2 минути, след което го обръщам от другата страна и варя още две минути.

Варя наведнъж до 3 бейгъла. Изваждам ги с помощта на решетъчна лъжица, за да отцедя водата и ги подреждам в тавата за печене.

Намазвам ги с млякото и поръсвам със семена.

Повтарям същото с останалите 3 топки.

Пека ги за 25 минути, докато покафенеят.

Поставям ги върху решетка, за да изстинат.

Когато са изстинали, ги разрязвам на две, намазвам ги с Delishu и гарнирам със зеленчуците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.