Постни бургери с домашни хлебчета, веган майонеза, домашен кетчуп и печени сладки картофи

Всички у дома обичаме бургери. Но когато аз постя или искам да разнообразим бургерите, приготвям този вариант на веган кюфте с червен боб и печурки. Не отстъпва по нищо на телешките бургери.

Моя вдъхновителка за здравословни веган рецепти е Вали (Валентина Нейчева), която прави не храна, а магия в кухнята 💖 По нейна рецепта приготвям хлебчетата с малка модификация от моя страна, за да ги опростя и да си спестя време. Бургерите са също вдъхновени от нейните вкусотии, но с малко по-различни добавки. Аз ще ви покажа моите варианти, които се харесват и на момчетата ми, а вие пробвайте и нейните, за да видите какво страхотно разнообразие предлага веган кухнята 😊💖

Чудесен начин да привлечем децата към храната, да ги запознаем с нови вкусове, да ги насърчим да хапват разнообразно и здравословно. Тези постни бургери са много вкусни и богати на протеини. Подходящ начин да предложим на децата гъби, ако не ги харесват иначе.

Печените сладки картофи са по-добрият вариант от обикновените картофи, защото съдържат доста ценни хранителни вещества.

Ако децата обичат майонеза и кетчуп, тези две домашни алтернативи са в пъти по-полезни: печените чушки са богати на витамин С, веган майонезата от кашу е богата на протеини, витамини А и В, селен и желязо. А ако добавите чесън, дори и в малки количества, подсилвате здравословните ползи от двата соса.

Хлебчетата са лесни за приготвяне и не съдържат никакви подобрители, каквито по принцип се срещат в готовите пакетирани хлебчета в магазините. Почваме именно с тях, тъй като изискват повече време за втасване и печене.

🍔 Необходими продукти за хлебчетата:

150 г бяло брашно

150 г ръжено брашно (може да се замени с лимец или спелта)

1/2 ч.л. сол

7 г суха мая

1 ч.л. захар

180 мл топла вода (не гореща)

2 с.л. олио

Смесвам водата, маята и захарта и оставям да се активира за 2-3 минутки.

Междувременно в купа смесвам двата вида брашно и солта.

Добавям мазнината и маята и бъркам първо с лъжица, след което замесвам тесто на ръка.

Оставям го да втаса за 1 час под кърпа.

След 1 час размесвам за кратко тестото, оформям 4 еднакви по големина топки и ги покривам отново с кърпата, за да втасат за 30 минути.

Загрявам фурната на 200 градуса.

Поръсвам питките със сусам.

Пека ги за 30-тина минути.

🍔 Необходими продукти за бургерите:

1 глава лук, нарязана на ситно

500 г печурки, накълцани

250 г отцеден червен боб от консерва

2-3 скилидки чесън, накълцани

1 ч.л. мащерка

1/2 ч.л. къри на прах (ако нямате, може да добавите само кимион на прах)

50 г брашно от нахут

50 г фини овесени ядки

1/2 ч.л. сол

2 с.л. олио

Загрявам олиото в тиган и задушавам нарязания на ситно лук.

Когато лукът омекне, добавям печурките, мащерката, солта, кърито и готвя, докато гъбите омекнат, а течността от тях се изпари.

В купа изливам боба от консервата, като отцеждам излишната течност. Добавям сготвените гъби и пасирам.

Добавям брашното и фините овесени ядки и разбърквам хубаво. Оставям сместа да престои за 5 минутки, след което оформям кюфтенца.

Пека кюфтенцата на 200 градуса за 15-20 минутки или докато се стегнат, но не трябва да изсъхват отгоре.

🍔 Необходими продукти за веган майонезата:

100 г сурово кашу, накиснато предварително за 2-3 часа

80 мл вода

2 скилидки чесън

1 ч.л. къри на прах (по желание)

сол и черен пипер на вкус

Смилам всичко в чопър, докато получа желаната консистенция.

Необходими продукти за кетчуп от червени чушки:

3-4 печени червени чушки

3 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

2 скилидки чесън (по желание, в момента у дома уморяваме всички вируси с чесън)

В чопър смилам всичко, докато получа гладка, наподобяваща кетчуп консистенция.

Необходими продукти за сладките печени картофки:

3 големи сладки картофа, нарязани на пръчици

3 с.л. олио

1 ч.л. къри на прах

1 ч.л. червен пипер на прах

сол на вкус

Смесвам всичко, разпределям в тава и пека на 200 градуса до готовност.

Накрая идва моментът за подреждане на бургера. Като добавки може да сложим всякакви любими на децата зеленчуци: домати, краставици, листенца спанак, сурови чушки, червен лук и др.

Разрязвам хлебчетата. Долната част мажа с домашния кетчуп и подреждам отгоре кюфтенце и зеленчуци.

По желание може да се добави кашкавал или някакъв друг вид сирене (веган или млечен).

Намазвам веган майонезата върху горното хлебче и похлупвам.

Бургерите не са много лесна за хапване храна, особено за малките деца, но те се забавляват да си ги подреждат сами и между другото хапват голяма част от съставките.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.